Eemsbode 14-4-2016 (40 jaar)

Nieuws uit de media


40 jarig jubileum in de Eemsbode van 14-4-2016 


Unieke zwientjesclub: 40 jaar Hest om bie die


DELFZIJL – De unieke zwientjesclub in Delfzijl heeft afgelopen weekend zijn 40-jarig jubileum gevierd in De Bolder. Zo’n  120 (oud-)leden,  partners, Duitse gasten en genodigden waren van de partij.


Delfzijl: “Hest om bie die” In het Nederlands: “heb je hem bij je” Het is in de afgelopen 40 jaar een gevleugelde uitspraak geworden in Delfzijl. Niet alleen bij de 25 leden van de zwientjesclub, die zijn thuishaven heeft in de Ierse Pub bij Partycentrum de Bolder. Bij “Hest om bie die” draait het om een klein plastic varkentje. Ieder lid van de zwientjesclub, die ook de naam Hest om bie die draagt, dient het roze kleinood te allen tijde op zak te hebben, op straffe van een boete. Voorzitter Freddy Mulder, die negen jaar geleden zijn illustere voorganger en mede-oprichter Tinus van der Linde opvolgde, kan een lach niet onderdrukken als er naar de boetes binnen de club wordt gevraagd. Als club bestaan we van die boetes. Het is een belangrijke bron van inkomsten. Als het ene clublid het andere vraagt “Hest om bie die”, dan moet het zwientje meteen getoond worden. Anders kost het € 2.50 boete. Aan het begin van elke maandelijkse vergadering is de eerste handeling ook het laten zien van het zwien. Wie ‘m niet bij zich heeft, betaalt € 2.50 . Hest om bie die is een unieke club in Nederland, denkt de 55 jarige Mulder die al sinds zijn twintigste lid is. Het is wel meer geprobeerd. In de Stad heb je een biggetjesclub gehad, maar die was geen lang leven beschoren. Er zijn ook wat spin offs geweest, zoals de potloodclub in Termunten en ergens een closetpotjesclub. In Appingedam is er nu een soortgelijke club en in Delfzijl heb je de Heobdic (Hest em ook bie die iphone club) die op het moment aardig de aandacht trekt door sponsor te zijn van de Pinksterfeesten in Delfzijl. Maar die totaal niks met ons te maken heeft. Afgezien van de naamskeuze, hebben wij er geen problemen mee.”


De kracht van de club is volgens Mulder dat het ‘gewoon een bijzondere vriendenclub is’. “De club betekent veel voor de leden. We hebben ook amper verloop. Een kern van vijftien man is al meer dan vijfentwintig jaar lid. Iedere eerste vrijdag van de maand zijn de vergaderingen. Dan hebben we elkaar heel wat te vertellen. We hebben ook vaak een babbeluurtje. Er zitten mensen uit alle geledingen van de maatschappij bij de club. En dat is denk ik ook de kracht van de club. De leden beschouwen het wel als een soort eer dat ze lid zijn. We hebben altijd vastgehouden aan het maximale aantal van 25 leden. We willen het tegelijk exclusief en overzichtelijk houden. Er staan nu drie mensen op de wachtlijst. De club is logischerwijs in de loop der tijd vergrijsd. Met slechts Harm Noorman nog als lid van het eerste uur. En deze is op de feestavond aardig in het zonnetje gezet. Hem is een erelidmaatschap, een zilveren speldje en een speciale polo aangeboden.”


 


Meer informatie is te vinden op: www.hestombiedie.nl.


Artikel is geplaatst door Bram Noordhuis op 14-04-2016 - 11:03